Hangszerek

Így írnak rólunk:

Gyerkőcökkel Svájcban:
"A foglalkozásokat HORNAI ZÓRA, képzett jazz énekes és művelődésszervező anyuka tartja. Egy nagyon igényes, komolyan felépített programról van szó, melyen kezdetben sorra kerülnek az ÖLBÉLI FOGLALKOZÁSok, babusgatók is, de az éppen évszaknak, eseménynek megfelelő NÉPDAL ÉNEKLÉSen, KÖRJÁTÉKOKon keresztül eljutunk a KORTÁRS MAGYAR GYEREKDALOKig és a mozgáskordinációt nagyban fejlesztő KENDŐS JÁTÉKOKig, s végül pedig számos HANGSZER KIPRÓBÁLÁSÁig. A foglalkozások során mindig van "ZENEKARI" RÉSZ, amikor Zóra énekel és gitározik (nagyon hangulatos, kevéssé ismert gyerekdalokat), míg a gyerkőcök közben hangszereikkel kísérik (valljuk be, lármáznak :-) de azt nagyon lelkesen, ügyesen teszik :-), a foglalkozások végét pedig mindig a BUBORÉKFÚJÁS jelzi (miközben Zóra a Makám: Szappanbuborék dalát énekli gyönyörűen). A lurkók Zóra segítségével próbálhatják, hogyan lehet megszólaltatni a gitárt, ukulelét, hogyan lehet szépen dallamot játszani a xilofonon, előkerülnek a shakerek, csörgők, dobok és a castanetta, de rendszeresen új, nagyon ÉRDEKES HANGSZEREKet is megismerhetünk. Így a gyerkőcök próbálhattak már dallamot játszani a melodikán, zenéltek a vicces hangú guiron, megszólaltatták a sípszerű, zümmögő kazut, vagy éppen püffölték a talajt a boomwhackers hangolt, színes műanyag rudaival. Volt már, hogy ZENÉS MESÉT játszottak el Zórával a gyerkőcök a foglalkozás során, illetve, hogy az általa készített bábokkal BÁBSZÍNHÁZOZTUNK. A program szerkezete adott, de a konkrét játékok, dalok mindig mások, Zóra igyekszik a kis résztvevők kéréseihez igatítani, így mindenki jól érzi magát, és nagyon várják a következő foglalkozást. Amellett, hogy Zóra nagyon kellemes hangú, képzett énekes és zenész, egy közvetlen, nyitott, jó kedélyű anyuka, aki minden gyerkőccel megtalálja a hangot. Amikor pedig a lókötők a foglalkozást követően játszanak, nekünk is van alkalmunk beszélgetni, és így mi, anyukák is, feltöltődve jövünk el a végén (nem csak a zenének köszönhetően :-) ). Mindenkinek csak ajánlani tudom, mi a legjobb barátainkra a Dalölelőn leltünk:)"

Egy kedves anyuka szavai:
"A saját gyerekeimen látom, hogy már kötődnek Zórához és természetesen a gyerekekhez, társasághoz is... Az ő identitásukat, nyelvi- és zenei igényességüket szeretnénk "fejleszteni", támogatni. Nekik is biztonságot nyújt a magyar nyelv, a magyar zenei gyökerek, hagyományok megismerése, akkor is ha szuperül feltalálják magukat a helyi közegben, kultúrában is. Személy szerint Zóra munkáját egyfajta missziónak tartom....a kislányommal 6 hónapos kortól jártunk Kerekítő-foglalkozásokra még Mo-n. A ma napig emlegeti, akkora élmény volt számára. A DALÖLELŐ hasonlóan egyedi zenei foglalkozás forma, ami Zóra személyiségének és képzettségének köszönhetően ma már fogalom, mint a Kerekítő és Ringató."


Egy kedves anyuka szavai:

"Köszönöm a Dalölelőket, sokat gazdagodtunk általuk. ... jártam hasonló foglalkozásokra, de sosem kaptam olyan elméleti háttérinfókat, mint tőled, amik a nekem gyakran unalmas foglalkozásokat intellektuálisan igényessé tették volna. De a legeslegfontosabb persze az, ahogy igyekszel minden gyereket bevonni, hogy onnan viszed őket tovább, ahol vannak: tudásban, érzelmileg, pillanatnyi befogadóképességben. A zene, ének személyiségépítő szerepe mellett ez sem elhanyagolható része a küldetésednek - hogy az anyukáknak legyen élő példájuk, hogy lehet, és hogy hogyan lehet elfogadással, türelemmel, nyugalommal a gyerekekhez fordulni. Ez nem mindig könnyű, mert mi ezt még másképp éltük meg, de hitem szerint minden lépés előre ezen az úton hozzájárul ahhoz, hogy gyerekeink egy egyenrangúbb, békésebb világot teremtsenek majd a következő generációknak."

Dalölelő dal
Írta: Varga Deni /5 éves/, Varga Heni /zürichi dalölelők/

Hétfőn kedden nem jó a kedvem

Szerdán is csak arra várok 

Hogy eljön végre a csütörtök 

s az anyuval a városban dalölelőzök


És itt jön Zóra 

Kezdődhet az ének óra

Hogy emlékezz a magyar szóra 

Irány a svájci magyar dalolóra 


Itt jön már Zóra

És felzendül a magyar nóta 

Aztán lemegyünk a zürichi tóra 

Ilyen egy svájci magyar ének óra


Két hét múlva  bandázunk újra 

Széles a Duna ezt mindenki tudja

Kata Zoli Simon Bogi Mia Dani Zóra

A dalölelőn mindig sok a móka 


Refr:

O-ó Dalolni jó,

O-ó Ez nekünk való,

O-ó Dalolni jó-o-o-